You are here
Home > Uncategorized > 1Malaysia 1Holiday

17,457,912 total views, 1,079 views today

1Malaysia 1Holiday

Dato' VC

Bergambar bersama Yg.Berbahagia Prof. Dato’ Dr. Aminah binti Ayob, VC Universiti Pendidikan Sultan Idris semasa open house staff baru2 ini. (Mesti ade budak UPSI yang xkenal beliau kan). Lagipun cam la Dato’ mengenali bro kan. Sikit2 Hafiz, nama bro bukan hafiz he..23x

Assalamualaikum wbt & Vanakam

Sedar xsedar, dah Jumaat rupanya ek.
Sedar xseedar, Syawal dah sampai ke penghujung
Sedar xsedar, PMR dah habis
Sedar xsedar, budak U tgh prepare nk exam
Sedar xsedar, Perhimpunan UMNO habis hari nie
Sedar xsedar, esok Deepavali.

So bro hari nie, bukan nak berpolitik or bertazkirah seperti rutin bro lakukan setiap hari Jumaat. Cuma nak menceritakan serba sedikit mengenai 1Malaysia yang dok dilafazkan dan dipropagandakan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

malayaOnlineBanner

Sedangkan semangat 1Malaysia telah lama diterapkan dalam setiap diri rakyat Malaysia. Cuma kita sahaja tidak menyedarinya.

Bila dipertanyakan mengenai Cuti,
Melayu cuti, suma nak cuti
Cina cuti, suma nak cuti
India cuti, suma nak cuti

Itu yang si Lolly bising2 kat facebook die. Asal raya je, member2 die sume balik. Xkisah la raya sape pun… even 2hari pun nak jugak balik. Tue la semangat 1Malaysia

Bila dipersoalkan mengenai shoping raya,
Melayu raya, suma kuar shoping
Cina raya, suma kuar shoping
India raya, suma kuar shoping

Nak buat cam mana, time raya je banyak sale. Sane sini wat sale. Xpayah wat karnival membeli belah pun sure ramai yang bershoping sakan. Begitu juga buat mereka yang shopaholic.

Yang paling jelas sekali yang ingin bro tekankan di sini bukannya 1Malaysia, tetapi 1Melayu

Bila dinyatakan kemalangan jalan raya
Melayu raya, Melayu jugak mati
Cina raya, Melayu jugak mati
India raya, Melayu jugak mati

Bila dilarang bermain mercun
Melayu raya, Melayu jugak hilang jari
Cina raya, Melayu jugak hilang jari
India raya, Melayu jugak hilang jari

Begitu la semangat 1Malaysia yang telah sedia ada. Kalau nak dihuraikan mahu kalah buku kamus dewan bahasa & pustaka.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

15 thoughts on “1Malaysia 1Holiday

  1. hi hafiz. haha. hafiz pun hafizla…
    hahaha, lawakla ayat2x yang melayu mati + hilang jari. tapi hakikatnya camtu la…
    habis la batu caves jemmmmmm.

    oh….nama bro bukan hafiz he….23x yup esok batu caves jem..hari nie pun same gak he…23x

  2. 1. sok cuti tp saye xcuti..keje keras utk siapkn pojek.huh
    2. sok deepavali..xde kene mengena ngn saye..hihi
    3. sale? rindu owh nk soping2..lame da xsoping..

    selamat ari depaavali..lalalalaa

  3. salam deepa raya bro..

    1melayu… erm.. bagus gak tu kan.. kat skul 1malaysia ni dah lama wujud dah.. namanya RIMUP (rancangan integrasi murid untuk perpaduan) tapi x dihebohkan pun..

    so what the hell with 1malaysia sedangkan kita mmg dah lama dah bersatu padu majmuk nih..

    1. 1malaysia tu ditujukan pada org besar2 kat malaysia nie sebenarnye…sbb kalo d lihat yg tonggak tu yg xreti nak berpadu…kalo lihat d sekolah ke u ke kolej ke pekerja2 biase sume ok je bersatu padu….

  4. Wah ensem bro..hehe..

    Happy depavali n nvanakam bro..hehe..

    “Bila dipertanyakan mengenai Cuti,
    Melayu cuti, suma nak cuti
    Cina cuti, suma nak cuti
    India cuti, suma nak cuti”

    haha yang nih tepat sekali apa yan dituliskan oleh bro..

    cuti arini kuar jalan2 bro ? bro asal kat ner ? :]]

    xbaik fitnah bro nie hensem he..23x (hidung tgh kembang kecup nie)besa2 je la…. happy deepavali…. oh hari nie baru je balik dari kebun…noreh sat hujung mgu… kejblg nk gerak lyn open house hari raya…bukan deepavali punye ek

Leave a Reply

Top