Dato' VC

Bergambar bersama Yg.Berbahagia Prof. Dato’ Dr. Aminah binti Ayob, VC Universiti Pendidikan Sultan Idris semasa open house staff baru2 ini. (Mesti ade budak UPSI yang xkenal beliau kan). Lagipun cam la Dato’ mengenali bro kan. Sikit2 Hafiz, nama bro bukan hafiz he..23x

Assalamualaikum wbt & Vanakam

Sedar xsedar, dah Jumaat rupanya ek.
Sedar xseedar, Syawal dah sampai ke penghujung
Sedar xsedar, PMR dah habis
Sedar xsedar, budak U tgh prepare nk exam
Sedar xsedar, Perhimpunan UMNO habis hari nie
Sedar xsedar, esok Deepavali.

So bro hari nie, bukan nak berpolitik or bertazkirah seperti rutin bro lakukan setiap hari Jumaat. Cuma nak menceritakan serba sedikit mengenai 1Malaysia yang dok dilafazkan dan dipropagandakan oleh Datuk Seri Najib Tun Razak.

malayaOnlineBanner

Sedangkan semangat 1Malaysia telah lama diterapkan dalam setiap diri rakyat Malaysia. Cuma kita sahaja tidak menyedarinya.

Bila dipertanyakan mengenai Cuti,
Melayu cuti, suma nak cuti
Cina cuti, suma nak cuti
India cuti, suma nak cuti

Itu yang si Lolly bising2 kat facebook die. Asal raya je, member2 die sume balik. Xkisah la raya sape pun… even 2hari pun nak jugak balik. Tue la semangat 1Malaysia

Bila dipersoalkan mengenai shoping raya,
Melayu raya, suma kuar shoping
Cina raya, suma kuar shoping
India raya, suma kuar shoping

Nak buat cam mana, time raya je banyak sale. Sane sini wat sale. Xpayah wat karnival membeli belah pun sure ramai yang bershoping sakan. Begitu juga buat mereka yang shopaholic.

Yang paling jelas sekali yang ingin bro tekankan di sini bukannya 1Malaysia, tetapi 1Melayu

Bila dinyatakan kemalangan jalan raya
Melayu raya, Melayu jugak mati
Cina raya, Melayu jugak mati
India raya, Melayu jugak mati

Bila dilarang bermain mercun
Melayu raya, Melayu jugak hilang jari
Cina raya, Melayu jugak hilang jari
India raya, Melayu jugak hilang jari

Begitu la semangat 1Malaysia yang telah sedia ada. Kalau nak dihuraikan mahu kalah buku kamus dewan bahasa & pustaka.