You are here
Home > Uncategorized > Your’s sexuality

17,454,251 total views, 6,720 views today

Your’s sexuality

Adakah anda mengenali sexuality anda sendiri
Adakah anda mengenali sexuality anda sendiri

Bukan entry kotor sekadar entry pendidikan.
Credit to Precious atas keinginan beliau untuk berkongsi fakta menarik ini.

Mungkin ada sesetengah daripada kita tidak menyedari mengenai benda ini, dan mengelak dari memperbincangkannya. Sedangkan ianya merupakan fakta sains yang perlu anda ketahui (mana tahu anda sendiri berada dalam golongan seperti ini.

Adakah anda sendiri merupakan;

– hermaphrodite
Term ini selalu kita gunakan pada haiwan seperti ikan, cacing & siput. Pada manusia lak, term ‘hermaphrodite’ ni dikhaskan untuk jantina yang was2.

mereka yang mempunyai both male and female reproductive organs. (Ala orang kate cam kunsa) Sesetengah kes masa mereka di lahirkan, doktor akan bertanya nak buang atau x, coz takut mendatangkan masalah di masa hadapan. Tetapi ada juga di antara mereka yang tidak ternampak keganjilan pada alatnya dalam tempoh pembesaran.

Ini selalu menjadi isu jika ianya melibatkan dalam politik sukan (coz kebanyakan mereka dari golongan yang agak menyerlah pencapaian mereka-xkisah dalam apa2 bidang)

– Sequential hermaphrodites
individu yang lahir as one sex tapi kediannya bertukar lak kepada sex yang lagi satu. contoh seperti ikan, kerang dan tumbuhan.

Begitu juga dgn manusia… mase lahir jd male… dah besar jd female terus…. dah xleh nk tukar2 dah he…23x (sape ek)… dah elok ada benda tue, yang gatai2 g buang kenapa?

Ada 2 type of Sequential hermaphrodites iaitu:
1- Protandry: Born as a male, bertukar jadi female. Contohnya Clownfish.
2- Protogyny: Starts as a female, pastu jadi male. Contohnya wrasses – ikan gak!

– Simultaneous (or synchronous) hermaphrodite
Organisma yang mempunyai kedua2 male and female sexual organs. Contoh, siput, bukan Siput Serawak ek. Bila 2 siput mengawan (ayat baik punya) kedua2nya akan bertelaur bersama. Lebih kurang, 2-2 tanggung la. Takde satu pihak ke yang menangung segalanya atas kenikmatan yang dikecapi bersama (ayat xleh blah).

Kalau manusia ada yang cam nie kan bagus… 2-2 buat, 2-2 tanggung. Sure xde kes buang anak, gugurkan anak la, rogol ke.

Contoh lain ialah Ikan Hamlets. Bila mereka start mengawan, dua2 ekor ikan nie akan memain peranan sebaik mungkin. Kekjb menjadi jantan kekejb menjadi betina (ada give n take gitew).

Macam manusia gak. Ada yang bertukar2, sekejap ko jantan nyah, sekejap ko betina lak! (Tak kuasa you) he..23x ada member bro la kan. Masa sembang ala2 jantan gitew.. Bile ade call in, peh laki pun cair mendengarnya he..23x

Dan contoh manusia yang pandai memain peranan time mengawan adalah mereka yang kekadang bottom & kekadang jd top (istilah Gay, bro dengar2 je tau) ada give & take.

Rasa itu je la, nak story lelebih bro xde la pandai sangat. Nie pun ala2 copy & paste dari blog Precious. Anyway, bro sekadar ingin berkongsi & relatekan dengan manusia sekarang je. Adakah kita sama sahaja martabatnya dengan haiwan.

Fikir2kan dan selamat beramal.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

14 thoughts on “Your’s sexuality

  1. adoooiii bro …
    x tau ler nk komen aper psal n3 nie…
    tp aper2 pown just berdoa jer yg terbaik tuk mereka2 sume…

    actly i….(cewahhhhhhh…i…)
    hehehe…sy (hurm sopan sgt ler plak…)
    kahkahkah aper2 ler…
    i pown ader mmber jenis yg mcm tue…
    gul to guy…
    pernah jgk nasihat dy…

    hurm tp x tau le….
    dlu nyaris2 x couple ngan dy…
    klow x…..
    adoooiiiiii
    ssah ssah…
    yaaa salaaaammm ler jwb nyer…

    kalau tercoupel dgn dy pe jadi kat eikin ek…nk gak tahu huhuhu

  2. yea yea yea….
    1 comment from meeeeeeee…
    hehehehehehe 😀

    suka la tue jd first pengomen ek…thank coz setia bersama blog bro..leh notti dari biasa (wat iklan jin notti)

  3. heboh pasal kes pelari pecut jamaica yg dikatakan sebenarnya lelaki baru2 ni kan.

    he…23x yup entry nie ade kne mengena dgnpelari pecut tue huhu… so bro just panjangkan je la cerita nie huhuuh

  4. huhuu..xtau sgt pasal nie..kdg2 tefikir apa yg drg mau sebnrnya??…sepptyna kena la syukur ngan apa yg ada nie..

    nie kes hormon yang berbeza ubi… kejadian tuhan yang ternyata….

  5. hahahahahahhaaa……

    seperti2 komen diatas…
    pooh pon xtao nk komen apa…
    just mao menyebok kat sni..
    ahakz…

    he…23x menyebok ke.. menfacebook he..23x xkisah…leh je

  6. kalau dah memang dijadikan ade 2 jenis sex tu mmg sangat kesian dgn mereke..

    tapi yg ade 1 sex tp g gatai2 nak tukar tu mmg x bersyukur namenyer..
    kadanag2 geli gak menengoknyer

    he…23x geli tgk pe bella oiii tue la, gatai beno nk tukar2…

    ada member bro nie…dulu nk sgt jd perempuan…last2 dah merasa perempuan..terus jd jantan gitew… dah pasang niat nk berkahwin pulak tue

  7. huhu..
    betol la kalo manusia ade 2 jantina mcm spesies neh.->Simultaneous (or synchronous) hermaphrodite
    msti xde sume kes2 zina,rogol sume..selamat dunia..

    pinat perempuan sejati…!

    pinat mmg wanita sejati gitew (sila pastikan ek he..23x) tue la.. klu semua manusia cam Simultaneous (or synchronous) hermaphrodite mmg selamat dunia ini

  8. hooho siyesnyer topik beliau neh. but in my pov, Allah has created human as d besh ever creation so do ur part guys…obey Allah’s rules n orders. dun ever judge ppl as we duno them but, pray fer them. pray fer their good 🙂

    sekali sekala kne ade input yg menarik untuk dikongsikan

  9. kenapa iyer ada kaitan saja dengan ikan.
    lepas ni tamo mam ikan da la. hahahahah~

    i suka part siput tuh.

    hah! ya pun kadang2x termiss entry bro. ya fhm kalu bro bz… its ok.. as long as tak lupa singgah menyinggah yer…

    keep in touch~ ^_*

    dah tuhanjadikan ikan cam tue..xsemua ikan ye huhuhu….

    awat suka tang part siput tue ek he..23x story la dgn bro

    he..23x xpe…asalkan ya singgah ek kat blog bro yg cam xde pe2 nie kan

Leave a Reply

Top