You are here
Home > Uncategorized > Jutawan Bulan.!!

17,410,320 total views, 1,849 views today

Jutawan Bulan.!!

Gaji sebulan berjuta2... Masih tak mahu bersyukur
Gaji sebulan berjuta2... Masih tak mahu bersyukur

Assalamualaikum wbt & salam Ramadhan

Alhamdulillah, di pertengahan Ramadhan ini kita diberi nafas dan kekuatan untuk menjalankan tanggungjawab kita sebagai khalifah di muka bumiNya.

Topik bro hari ini berkaitan dengan isu tuntutan Indonesia mengenai gaji minimum pembantu Indonesiadi negara ini kepada RM800 (2.3 juta Rupiah) sebulan, meningkat daripada RM400 hingga RM500 yang ditawarkan ketika ini.

Pembantu rumah Indonesia di sini menerima antara RM400 hingga RM500 sebulan, tetapi sejak Mac lalu, gaji mereka dinaikkan kepada RM600 sebulan di bawah lanjutan tempoh pekerjaan.

Bro tertarik dengan satu artikel di KongsiBlog mengenai isu ini.

Jawatan Pembantu Rumah Indonesia.
Gagi tetap minimun RM800.
Penginapan disediakan (percuma).
Makanan dan minuman disediakan (percuma).
Kawasan kerja yang selamat.
Lain-lain kos ( alat solek , pakaian dan prepaid )

Pembantu Am Rendah – Sektor Kerajaan
Gaji RM800 ( basic + elaun )
Rumah tidak disediakan ( sewa/beli sendiri )
Makanan dan minuman tidak disediakan ( tolak gaji RM800 )
Kawasan kerja tidak menentu.
Lain-lain kos ( perjalanan , baju , anak , isteri , suami dan sebagainya ).

Ini baru isu yang akan membangkitkan banyak isu dalam masa terdekat. Percaya atau tidak, itu adalah kenyataan yang bakal terjadi;

Mengikut research yang pernah bro jalankan, isu ini akan membawa isu-isu yang mungkin akan memeningkan setiap pihak termasuk kerajaan kita dan juga akan wujud beberapa permintaan dari pihak mereka (Indonesia) -kes bagi betis mahukan peha, belum lagi kes, nampak peha (ala yang suka tayang2 tubuh tue), semua leh jamah (dasar lelaki kan..termasuk la bro- xbaik nipu bulan pose nie)

Antara perkara yang bakal di peningkan,

Bagi isu yang bakal dibawa oleh indonesia (Maybe);
– amah akan tuntut waktu berkerja 8jam sehari
– pekerja di tapak pembinaan akan mintak insuran or Socso @ PERKESO
– minta anak-anak mereka mendapat pendidikan di negara kita
– tambah pengangkutan untuk mereka balik berhari raya
– entah2 ada yang mintak bonus 2bulan gaji he..23x

Bagi isu yang bakal dibawa oleh rakyat kita (bukan Maybe tapi kenyataan);
– Cuepac akan mempertikaikan mengenai tuntutan mereka yang sebelum ini tidak dipertimbangkan.
– Gaji minimum buat mereka yang berkelayakan SPM or STPM perlu dipertimbangkan
(Yang lain bakal bro updatekan nnt, otak blank kejab..nk wat koje)

p/s- 2.3 Juta sebulan.. Peh irfan Khairi pun stop wat ceramah jutawan internet.. Coz semua orang mampu jadi jutawan

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

16 thoughts on “Jutawan Bulan.!!

  1. excuse me
    sapa ni “irfan Khairy”
    btw, best r jd ong gaji canggini.
    kaya~
    hehe

    irfan khairi tue salah seorang jutawan internet di malaysia… dah lame dah die… selalu je wat talk selain gobala krishnan…

    nk jadi org gaji x..? he..23x

  2. erm.. bukan nk kata ape la… tp diorg ni smakin hari smakin melampau.. ada sesetgh tu.. wat keje bukannye sume bgs.. dtg menumpang kt negara org, tp nk wat mcm negara sendiri.. pastu.. siap kutuk2 negara kita lg.. sungguh x patut.. huhuhu..

    anyway, amboi2 gamba bro tu.. ekekekeke..

    waduh sabo cik nuyui sabo hhuhu jgn bikin ribut kat blog bro he..23x

    klu ikutkan kite lagi makan hati dari dorg..tp nk wat cam mne… fahaman suharto masih ade…tue semangat keindonesiaan mereka menebal even satu pun tidak membawa kepada kebaikan melainkan keburukan…

    knpe dgn gmbar bro ek??? hensem ek he..23x

    anyway..thank coz sudi menjejak ke teratak baru bro ek..link la blog nie..leh gak dtg ngomen hari2 huhu

  3. isk isk….mcm agak melampau lah plak..min kene bg 800??…huhuhu..abis lah..takde keje lah maid2 lepas nih..hantar blk je

    he..23x hantar balik ek..ok gak cadangan tue…tp rakyat malaysia tetap gak xnk jd maid he…23x cam mne tue ek sue… kite nk amik dari mane pulak ek….

  4. giler r nk demand tinggi nye org indon….gaji rm800 tu standar gaji cikgu kat indon tau…so org gaji malaysia setaraf ngan cikgu d indonesia…bapak kaye….
    dgn gaji rm400-rm500 dlm mase sthun pun dorg leh jadi jutawan kat indon tuh…
    tmpt tinggal, makan , pakai semua majikan sedia kan..ape lagi yg mereka mahukan?

    he…23x mahu menjadi cikgu ke?? wow baik xpayh study pepandai if jd maid pun dha kaya raya kan huhuhu…dok malaysia setahun dua pun dah kaya raya kat sane huhuhu

    apa yang mereka mahukan… nk dapat kewarganegaraan la tue kot

  5. tamo amah2x ni.
    nak buat sendiri.
    insyaAllah.
    itu pun kalu impian ya nak jd surirumah sepenuh masa tercapai, aminnn…

    nak peha…peha ayam kehkehkehkeh…. =))

    he…23x yaya nie huhuhu…babap krg huhu… bro nk peha leh..xnk peha yaya…nk peha ayam huhuhu

    oh leh ek wat kerje amah ek…leh la bro amik yaya jd amah bro he…23x

  6. hurm mmg melampau….
    tersgt2 melampau…..
    nnt ble t’lalu bg muke pas2 pijak pale majikan…
    tahu bukan ler sume..
    tp stgh2…
    fmly i pown pkai bibik jgk..
    ciap bg wt income tmbhan lg…( wt kueh raye time bulan pose nie…heheheh 😀 )
    tp so far sume ok jew ler…
    agak2 da melampau sgt…anta jew blik…
    tolak ngan kos yg mse kite amk dlu…
    last2 xder bwk blik aper2…
    pdan ngan muke…
    sape soh wt perangai…
    owg lyan ckit punye baik…
    untung x dpat majikan jenis yg dera2 tue…
    klow x….ya salammm ler jwb nyer….
    “pendtang luar d ank emas kn…..
    penduduk sndr d ank tiri kn….” adooiiii
    ….ya salaammmmmm….

    waduh…eikin emo kat blog bro he…23x sabo2 eikin… jgn ribut2 kat blog bro he…23x

    wow pakai bibik ek… family bro pakai pun kat kebun je..kerjekan kelapa sawit je huhuu….

  7. amboi, hebat sungguh permintaan ini…. kalu camtu, biarlah orang tempatan yang buat kerja, gaji mahal 🙂

    he..23x teu hanya permintaan yg mungkin akan di fikirkan oleh dorg… cam la org tempatan nk wat koje…

    sedangkan kes getah naik harga sampai 7ingt sekilo pun..xramai yg nk turun wat koje tue.. yg nk mencuri getah ade la he…23x

    thank coz sudi jejak ke blog kite ek….

  8. uhhhh cameron lagi best kan bro ? nak join nak join ok la, tamo la.. hihi…

    yer… kat malaysia ni dah banyak sangat da pendatang bro…

    he…23x mmg best..cool n rela xgitu..leh santai2 hhuhuu….yaya xleh join..coz family day la… len la klu yaya khwin dgn bro or khwin dgn ofismate bro he..23x

    bukan takat pendatang je byk kat malaysia..pendalang pun ade…

  9. nampaknya semua mak indon akan berenti keja kilang pasu jd orang gaji sebab gaji banyak..menagalahkan gaji orang malaysia plak tu..semua kena sponser..untung manyak la depa bro! padahal keja bukan reti buat sangat..duduk umah makan tido jer..bila majikan balik baru pura2 buat keja huh!! inilah realitinya orang gaji sekarang!

    he…23x mak2 indon yg kerje kilang lagi best…dok saje…wat OT…balik tido…umah disediakan…cuma perlu mencari laki atau penghilang bosan je he…23x so xperlu dorg tukar kerjaya…

    he…23x intan pun emo n bikin ribut di blog bro ek….

  10. ewah demand2 lak dorg eh ces! kalo beri muka sgt kelak kite yg akan tertindas kemudian. bole pulak eh nk demand lebey heh!

    and oh yes mg brt da naek 4kg aih~ dun wory tgh nk diet neh! ahhhhh!!!!!!

    inshaallah nti kite jmpe bole mtk duet ry huaahahah :p

    he…23x mmg dah berdemand dh dorg he…23x kite je yg xpandai nk berdemand… dok demand xnk wat koje de la he…23x

    ops mane leh mintak duit raya kat kite… kamu dah tua dah he…23x

    naik 4kg ek… he..23x patut nmpk makin besar he…23x sape pam ek

  11. Salah kita juga, terlalu bergantung kepada orang luar. Sekarang dah nak kena pijak kepala.

    So, siapa2 yang nak bukak bisness tu, eloklah start bukak syarikat cleaning services (harian atau mingguan), dan nursery yang friendly… pukul canang kuat2 supaya ramai yang tertarik. Ambil rakyat tempatan je jadi pekerja. Ibu2 dan bapa tunggal digalakkan. Jadikan ini satu profession yang dihormati.

    he…23x kite dari dulu kini dan selamanya mmg bergantung dgn org luar..sampai la nie dok kne pijak…tp xsedar..dok nk melenting je…

    he..23x nnt sy bukak la bisnes tue huhuhu….ok x kak he…23x

  12. Mungkin da rezeki diorg kot.. nak wat mcm mane..

    Bagi pendapat saye, kite yang sedang menghirp udara dengan amannya ni harus berusaha menjadi rakyat yang bermindakan negara dunia pertama, maju dan berketerampilan.. Berusaha untuk lalui kesukaran2 sekarang..

    Da x boley wat sgt dah..
    Marila kite brubah 😀

    he..23x rezeki dorang ek…

    mmg byk yg perlu kite perbaiki dan memerhati kelemahan yang berlaku dalam masyarakat kita…jgn sampai kita tiada hak diatas tanah kita sendiri….

  13. bro!! im here.hehehe.
    tu ar, my abang nk amik maid jgk..pergh, gaji nk rm800??wtfish lah kan??hampeh.

    *follower ek? kene gune plugin google friend connect

    he…23x rindu kat lizz..bro bz sgt sampai xleh nk lawat blog org len even reply komen org huhuhu

    lizz jd la maid abang lizz..mintak gaji 2k he…23x ok pe

    thank lizz bro dah install plugin tue… leh la klu lizz nk follow kan huhuhu

Leave a Reply

Top