You are here
Home > Uncategorized > Firasat @ Gerak Hati

17,449,425 total views, 1,894 views today

Firasat @ Gerak Hati

Firasat @ bisikan hati naluri menyatakan sesuatu
Firasat @ bisikan hati naluri menyatakan sesuatu

Assalamualaikum wbt & Salam Syawal

Maaf di atas entry semalam (mengenai lelaki hensem) yang ajak kelakar serius mengenai isu yang agak melucah sedikit.

Hope xde la yang label bro agak tuuuuttt la ek.

Banyak komen menyatakan penting ke ke”besar”an tue. Ada yang tidak berani menyatakan. Ada yang malu2 rimau. Itu cuma sekadar sampingan di dalam rumah tangga. Tidak perlu diheboh2 asalkan ianya tidak menjadi isu dalam kesejahteraan rumah tangga.

Untuk hari ini, bro tergerak hati (bukan firasat la, tp mmg nak wat) entry yang agak menyentuh psycology. Adakah ianya berkaitan dengan ikatan perasaan ataupun bisikan hati nuraini.

Semalam bro terbaca di satu blog tue menceritakan firasat mereka. Di mana beliau sendiri tidak sedap hati di dalam kelas cm ade yg xkne. So lepas kelas beliau direct call family, last2 baru die tahu ade kejadian berlaku dalm family beliau. (maaf bro xtau ape kejadian yang berlaku, n jangan tanya bro)

Ini salah satu contoh gerak hati yang berkaitan dengan ikatan kekeluargaan.

Sebab tue kekadang, if kita ada masalah n bersedih. Tertibe mak call seperti tahu yang kite memerlukan beliau di masa tersebut.

Dalam family kekdang gerak hati lebih kuat di antara anak dan ibunya. Kerna ikatan yang kuat antara ibu dgn anak dibina semasa di dalam rahim lagi. Kemudian disusui.

Dengan orang kita sayang, contoh seperti kawan baik or kekasih di dalam hati (just minat2 dalam diame je)

Mungkin juga kite tersebut2 nama die, tau2 je tertibe die call (b4 nie xpernah nk call pun)

Lagi syadu jika di dalam kelas, kite pangil2 dalam hati, tengok2 si dia pandang kita sambil berkata “awak pangil saya ke” he…23x bunyi cam 2 hati mempunyai connection gitew (ini ikatan antara dua hati yang mungkin mempunyai perasaan antara satu sama lain cuma xterluah je)

Belum lagi kes masing2 nak call, tapi 2-2 xdapat coz masing2 tgh call masing2 (so cam mane pangilan nk disambungkan) lebih kurang cam perbuatan berada di paksi frequency yang sama.

Begitu juga ikatan suami isteri.

Firasat antara si suami n si isteri mmg kuat. Kekadang tahu je pe yang pasangan nak kan. Even xcontact or xberbual tapi leh tahu apa yang difikirkan oleh pasangan atau apa yang pasangan die wat

Sebab tue if pasangan curang or makan luar pun ada yang boleh rasa. So ” Say No to Curang” or tambah bini @ suami kat luar ek. Pasangan leh terasa apa yang terjadi pada diri mu. Cuma tiada bukti je (if pandai jaga line)

Dari segi positif, maybe pe2 kejadian buruk terjadi pada pasangan maybe pasangan akan terasa hati cam xsedap je.

If pasangan suami isteri, ikatan mereka lagi kuat selepas bermesra (pepaham je la kan) If xnak terkantoi, elok jangan mengamalkan sex bebas ek.

So pasti pernah anda rase perasasan seperti nie kan. If ada share2 la dengan bro or kat sinie. If u’ll ada ceritakan di blog u’ll. Sila bgtau bro..leh bro sharekan link entry u’ll di blog bro ek

Sharing is caring kan

p/s- tambahan

Bro dengan si dia pernah masa zaman kawan baik dulu, keluar tanpa plan. Tahu2 je baju patern same, warna sama (hitam n kelabu gitew) seluar pun sama warna (putih) n kasut pun sama warna (silver gitew) dari situ la kot timbul perasaan kot he…23x

Thank buat komen cila di bawah yang buat bro teringt pasal nie

DUIT RAYA Buat Anda
Tak kira Umur, Bangsa mahupun agama
Single, Menyingle atau sudah berkahwin…!!
Jika berminat (wat muka xtahu malu hendakan DUIT RAYA), Anda hanya perlu mendownload ebook percuma di sebelah,

Kemudian anda akan diberi link peribadi anda untuk mengutip DUIT RAYA. Apa yang anda perlu buat hanya perlu menyebarkan link tersebut dimana setiap satu download dri link anda akan diberi RM1-RM2 untuk sekali download.

DUIT RAYA ini hanya akan bertahan sehingga 3hb September ini. Apa tunggu lagi… Moh download n kumpul DUIT RAYA berbanyak sambil menyebarkan ebook percuma ini.

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

31 thoughts on “Firasat @ Gerak Hati

  1. 1. mak saye : die rase cam xbest je..ade la rase pd part2 pd bdn dia..hatinye berkate ‘mesti ade anak die yg sakit’..rupenye betul..tp sian la mak saye sbb saye slalu sakit..:p

    2. sy ngn Centa hati saye slalu think of d same thing..slalu cam tersaing ckp..ckp mende yg same..call pd mase yg same..hihi..pakai baju kaler same walaopon x janji..:p

    he….23x kamu jgn la selalu sakit huhuhu…sian mak kamu huhuhu

    anyway thank coz ingtkanbro pasl nie… bro dh tmbh update dlm entry terbaru..

    1. teringat lak mase mule2 nk memberi jawapan pd lamaran couple dolu..kami xjanji pon pakai baju kaler ape..tup2 pakai baju putih dedua org..pdhal mase tu bru jer nk menerima si centa itu..:D

      wow huhuhu…teu baju same warne… tang len same x he…23x tahun bile la tue ek

  2. hurmmm entry yang menarik…lana selalu jerada perasaan mcm ni..selalunya terjadi bila bf lana curang…dia bagitau nk kuar dgn member2 dia..ok xpe la kan..so bg jer dia kuar…kitaorang ni PJJ ( percintaan jarak jauh), sekali, lana rasa mcm xsedap hati, lana call bf, dia angkat call,pastu sembang2, tetiba dengar suara perempuan “cepat la” eh…terus rasa mcm curiga giler aaaaaaaaaaaaaaaaa dia kuar dgn pempuan…selidik punya selidik, mmg ada skandal dgn dak opis dia aaaaaaaaa menci2…

    Kali kedua, lana rasa xsedap hati, rasa nk call jer dia, tetiba, kezen lana call tanya perhubungan lana dgn bf ok lagi ke? kezen bgtau yg bf lana kuar dgn pempuan lain aaaaaaaaaaaaaaaa…..kadang2 instint kita jadi betul jika kita terlalu sayang..kan kan kan..

    wow komen die panjang berjela… selamat menarik untuk dikongsikan

    peh percintaan jarak jauh tue… mybe sunyi tue yg ade skandal sume tue n tipu kamu kot…erm cari la penyelesaian yg terbaik… xkan nk khwin jarak jauh juga kan….

    anyway ok la tue…firasat kamu ade..sekurang2 biar la die berterus terang…jgn wat die menipu je… klu rase nk org len..leave you alone… xperlu nk tipu2… sampai bile nk relation cam nie without any happy ending….

    1. sekarang dia dah insaf dah…lana bgtau dia dah, kalau nk lana jgn wat perangai mcm tuh, so dia xbuat dah..lega rasa, harap berterusan la smpi hujung nyawa ceeewah >.<

      alhamdulillah die dah insaf ek… cam mne wat die insaf ek…. pasti ke die dah betul2 insaf huhuhu

  3. klu bab ini pancaindera … tp pancaindera keberapa dah lupa lar… memang ada gerak hati kdg kita fikir nak jumpa jiran sebelah tup-tup dia dah panggil kita dulu …

    pancaindera ke 6 org kate la kan huhuhu

  4. “Lagi syadu jika di dalam kelas, kite pangil2 dalam hati, tengok2 di padang kita sambil berkata “awak pangil saya ke” he…23x bunyi cam 2 hati mempunyai connection gitew (ini ikatan antara dua hati yang mungkin mempunyai perasaan antara satu sama lain cuma xterluah je)”

    oh saat itu…apakan daya mungkin masing2 tahu tiada restu…so pendamkn saja…n mungkin sidia tuh salah sangka…ohhh ruginya…

    mybe dah bukan jodoh kot…terime la seadanya ek huhuhu…. masing2 xnk mulakan dulu huhuhu

    1. mcam mane nak mula…bile si die nk dkt je ade yg dtg ngacau….die nk duk sblh je ade je yg dh duk sblh lu…ohhh kite ni mane la pasan sgt…tp tau2 je duk kene perli…haiiihhhh

      sape yg perli ek he…23x mesti ade sorg teu firasat die lg kuat..tue la die je yg sellau menyebok..sebab die ade rase xsedap hati kot n xnk ade awak n si dia ade hubungan kot

  5. tadi saya terasa cam bro nak belanja saya makan..eh..betul ke firasat saya nih ha ? heheheh..gurau jerkk

    setengah orang panggil benda tu instint kan bro..

    ops teu bukan firasat la.. tue ngada2 namanya huhuhu… firasat nie lebih kurang rase cam xsedap hati..cam ade je bnde yg xkne… instint tue dalam bahasa inglishnye huhuhu

  6. kalo tapak tangan kanan gatal tu bleh dikira firasat ke?hehehehehee

    if tapak tgn gatai2 tue… mkne ade penyakit kat tgn tue..so kne g hospital n potong tgn tue he…23x

  7. “If pasangan suami isteri, ikatan mereka lagi kuat selepas bermesra (pepaham je la kan) If xnak terkantoi, elok jangan mengamalkan sex bebas ek.”

    xpaham..xpaham…ha3

    waduh..susah nk terangkan…cam mne ek nk terangkan kat kamu nie huhuhu

  8. bella x igt la kalo penah terjadi firesat2 nie..tp instinct bella kuat kadang2..huhu
    ->
    rase2 ramai dah tahu sape bro framestone ni..huhu..bro kn famous gitu ^___^
    ->
    tibe2 je buat eh bro..semoge bahagia disamping yang tersayang
    ->
    hahaha..tu pasal mate bella selalu bersinar2..
    ayat bertapis eh bro..xnk kecewekan diri sendri..hik3..jangan la cari yang reti tepek2 makeup jew..
    tp kadang2 rimas tgk org yg ngadap cermin lame2 lagi2 kalau kat surau or masjid..bella nak betolkan tudung pon xboleh..

    instanct bella kuat pada sape ek….?? story sikit huhuhu

    – mane de ramai yg tahu pasal bro la… bro nie kan pemalu sikit orgnye huhuhuu alang2 tolong la pomotekan ek huhuhu

    – peh bersinar2 mate bella ek… suke la tue ek…. bro pun suke hadap cermin duk cari jerawat yag dah lame xtumbuh di muka bro

  9. salam..
    owh kalu dalam exam tue maen jwab je ikut rase3 panggil firasat jugak ke..huhu

    firasat jugak la tue..ikatan keberkatan ilmu yang lecture or cikgu ajar…tue pasl lancar je jawap even xtau jawpannye he…23x

  10. Ye betul tu..
    kadang masa chat dgn kekasih or org tersayangpun idea kuar sama je..mcm kita tau dia naktulis apa…macam tu juga kita baru nak dail dai call hihihi sonok tau…tambah tgh rindu gila terubat beb!

    hoho mmg pun…terutama time hati tgh kuat mmmg penyelarasan gelombang adalah sama… teu yg semua wat cam tersama2 la pulak….

  11. huhu..bro sudah berpunyer tak boleh nak kaco la..

    gambar tersebut tu hiasan jew..xdek nk tayang pape
    ->
    hahaha bro pemalu???arrrr macam susah jew nak caye bro nie pemalu..ok2 akan dipromotekan blog bro..
    ->
    nie nak cakap jerawat xtumbuh la..kalo bella pulak dok ngadap cermin pecahkn jerawat..haha

    leh je nk kaco..bukan nk sembg psang loving2 or jatuh ati dgn bro kan huhuh…. if bro free leh je kaco huhu

    oh ingtkan nk tyg ape2 td hhuhu… jenuh gak fikir pe la yg bella nk tyg sebenarnye huhuhu xcaya ek bro nie pemalu huhuhu

    meh la bro yg pecahkan jerawat bella huhuhu

  12. btol2.
    pinat pnh g satu seminar ni.
    seminar soul power kot name die..
    die kate psgn kekasih plg kuat gerak ati sesama sendiri sbb gelombang antara dorg rendah..hehee~

    oh yg tue bro xtau la pulak huhuhu sebab bro tulis entry nie pun dari apa yng bro tahu….tp mmg ade kne mengena dgn golombang… lg satu penyelarsan frequency golombang tersebut… tue yg cepat je tahu if ade pe2 bnde yg xkena

  13. bestla kalau panggil2 dalam hati pastu dia macam dengar lak.. hehe.. tu macam ada “sambungan” je kan.. hehe~

    he…23x kekdg mmg ade kes…kite pangil2 dlm hati org teu akan mendengar he…23x mmg ade connected la tue… mybe perasaan as mbe or org teristimewa atau mybe frequency dah serasi he…23x if berminat pe lg…teruskan la ek..

  14. hahaha..mane boleh jatuh hati dgn bro..hati dah diambil dgn si die bella..knape???bro da full book ke??

    saje je letak gambo tu xtahu nk letak gamba ape..bella xdek bnyak gmba sangat..ngee..bukan fotogediks

    sangat2 xpercaye yang bro nie pemalu..bangkang habis2

    arghhhh..lari2..bahaye..huhu

    mne de full book lg..ade 3 lg kekosongan he…23x leh je kan he…23x (mengatai tul la bro nie kan)

    mmg bro nie pemalu sikit he..23x org xtegur so agak susah nk tegur org he…23x

  15. firasat..selalu perempuan yg kuat gerak hati dia. huhu..

    mcm2 dah gua penah rasa..
    yg sal tepon skali dua org tu penah.
    sal pakai baju sama tanpa dirancang dah byk kali.

    firasat ibu lg la.
    penah skali ngah nangis gile2..
    tibe2 mak call. dia kata dia saje2 call nk tau keadaan. wakaka~

  16. mmg kdg2 family ada instinct cam ni
    suami saya pun pernah rasa mcm ni

    time tu ular masuk dlm umah
    hp plak rosak
    pastu org dah gelabah
    tibe2 hubby kol
    mcm tahu2 je org ngah risau

    itu naluri sebab org syg kat kita…
    maybeee….

    he…23x instinct suami tue la yg penting sekali ek… leh rase si isteri kat rumah menghadapi kesukaran huhuu ular besar mane ek yg masuk rumah he…23x

  17. bro…kita setuju sgt ttg entry ni bro..sebab kita pun kadang2 ikut gerak hati jugak..mcm contohnya hati kite tetbe tergerak nk tepon mak kita kat kampung,alih2 bile kita call rupenya mak kita tgh demam…patutlah kita rasa mcm nk call mak aje masa 2…

  18. hurm so far slalu firasat sy psal bf sy btol….
    mcm if dy ader gf len then nnt kantoi ler…
    may b tue sume kebtolan…
    tp allah tue nk tunjuk x yah firasat pown xper…
    nk jd dpan mate jewr pown bley…
    hurm….nsib ler kn klow kite d kurnia kn anugerah yg amat bermakna tue…

Leave a Reply

Top