www.khaizarien.com
www.khaizarien.com

Hei, kanak-kanak datang berkunjung ke rumah
Berpakaian warna warni sungguh indah
Dengan wajah yang ceria menyimpan seribu makna
Tidak makan pun tak mengapa asal dapat duit raya

Seminggu sudah kita berhari raya, dan hari ini diramalkan lebuhraya menjadi sesak menuju ke ibu kota raya yang penuh dengan penipuan. Harap tiada yang menjadi pusara di lebuh raya hendaknya -amin-

Sepanjang minggu pertama syawal terasa kenikmatan beraya kerna ramai yang bercuti selama seminggu semata2 untuk meraikannya. Takziah bro ucapkan kepada insan2 yang rajin berkerja di hari raya mahupun sekadar bercuti 2-3hari semata2 mencari rezeki yang halal di muka bumi Allah swt.

Tidak lupa juga kepada adik2 akak2 ibu2 bapak2 yang masih berlajar lagi. Cuti memang la cuti, raya memang la raya, assignment or thesis jangan lupa dibuat (ala kne kat hidung sendiri pulak)

Banyak yang ingin bro kongsikan mengenai duit raya dan kaitan secara direct atau kiasan dengan hari raya.

Soalan Popular (confirm menang anugerah bintang popular)
Berapa banyak duit raya korang dapat ek..??

Xde pulak yang nk bertnya, dah berapa ramai orang mintak maaf reraya nie ek.. baru la terasa berkatnya raya itu. Tapi nie sumenye budak2… tapi bakal2 mak budak pun leh tahan gak.

Pe2 pun tahniah buat Lady B coz dapat duit raya banyak2 berserta cincin n loket emas (dari tunangnya) di tahun terakhir sebelum menjejaki alam perkahwinan.

Dalam mencari duit raya, pasti ada rumah2 yang di blacklist kan (bg duit raya sikit or kedekut mengikut sejarah perjalanan dorang tahun lepas). Belum lagi kes2 hntr angkatan perisik untuk merisik satu persatu rumah (untuk memastikan keuntungan yang bakal mereka perolehi)

Tau2 je pasti rumah yang terpilih tidak akan putus2 dikunjungi oleh kanak2 untuk berhari raya. Dan lagi malang sekiranya tuan rumah xcam budak2 yg dah 2-3x dok dtg beraya kat rumah die siap tukar2 baju lagi untuk mengaburi penglihatan.. (budak2 pun dah pandai dah)

He..23x semua tue strategy je… camla korang xbiasa wat cam tue time memuda. Bila meningkat remaja mula la dok hntr spy tnye umah tue ade anak dara x?? leh gak berkenalan (gatai sudah)

Sebut pasal anak dara la kan. Bro ternanti2 gak anak dara dok dtg beraya kat rumah bro..leh gak men2 mata (cuci mata) tp ape kan daya, mak2 budak je datang.. Kalau anak dara tue confirm sume bawah umur. Siap2 men mata dengan bro semata2 nk dapat duit raya dari bro.. (no bro xnak pulak tue)

Dalam mencari duit poket di hari raya, banyak gak kes2 budak dtg beraya just dok luar siap offer xperlu susah2 wat air or hidang ape2…just hulurkan duit raya je (cet alangkah kureng sopan tul…sape la mak bapak dorg nie kan)

Xde pulak yang nk complain cam iklan rebina kat tv tue “asik2 sirap je”

Tapi raya tahun nie kat rumah bro mmg air special sgt. rugiu’ll xdtg beraya ke rumah bro kan. Cuba korang teka air apakah yang bro hidangkan di rumah bro. Jika betul tekaannya, bro bg duit raya…jawab jgn xjawab (due date hingga hujung syawal tahun nie)

Anyway,

Takziah buat kekasih Cik Salemah yang dirogol dengan penuh rakusnya di hari raya.