You are here
Home > Uncategorized > Si Dia > Boleh Aku Pegang Tangan Kau

17,425,449 total views, 7,270 views today

Boleh Aku Pegang Tangan Kau

boleh aku pegang tangan kau
boleh aku pegang tangan kau

Assalamualikum wbt & salam 1Malaysia

Sekadar membuka kisah dongeng di sebalik buku sejarah STPM (ade ke subject sejarah untuk STPM) meneliti satu persatu peristiwa yang tercatit di sebalik propaganda jiwa dan juga kecurangan yang ternyata.

Aku tahu kau tiada tempat berpaut mahupun tanjang untuk menahan mu dari jatuh hanyut dari kekejaman dunia.

Aku tahu kau tiada tongkat untuk menampung beban yang ko pendam di hati, di jiwa tanpa kekuatan dan dorongan dari seseorang yang mampu menahan mu dari tersungkur dari perjalanan hidup mu.

Tanpa diri kau kau mungkin tidak berdaya menempuh ketipuan dan ketidak benaran dunia yang sedikit demi sedikit menyingkir mu dari laluan hidupmu.

Tika tiada insan memandang mu, hadir seseorang dalam keadaan serabut dan tidak terurus. Tersekat2 nafasnya tercari-cari jasad mu yang mula lemah di tikam naluri duniawi.

Lalu terpancur keluar dari mulutnya,

“Aku ingin menjadi insan yang kau suka.” sambil menitiskan air mata kelakiannya

Walaupun jawapan dari mulut mulut kedumu tidak ternyata, insan tersebut tidak sesekali berganjak kebelakang sedangkan ada segelitir terkapai2 ingin mencapai dirinya

Akhirnya, terpancur keluar dari mulut mu,

“Boleh aku pegang tangan kau” sambil diri mu menghulurkan tangan mu mencapai tangannya.

Rupanya tiada yang bertepuk sebelah tangan. Cuma kehilanagn sebuah tali persahabatan yang dibina atas nama kejujuran dan kemesraan yang direstui oleh keluarga

p/s- based on the truth stories (jangan tanya kisah ape… wat2 faham sudah he..23x)

Bro Framestone
Travel, Parenting dan Lifestyle Influencer di Malaysia. 7 tahun berpengalaman sebagai Social Media Consultant. Mempunyai seorang isteri dan 2 orang anak (belum plan nak tambah lagi)
http://www.hyebro.com/

32 thoughts on “Boleh Aku Pegang Tangan Kau

  1. senyuman terukir…air mata tiba2 mengalir… v(“,)

    “Rupanya tiada yang bertepuk sebelah tangan. Cuma kehilangan sebuah tali persahabatan yang dibina atas nama kejujuran dan kemesraan yang direstui oleh keluarga”

    we never notices until we loss it….lurve u

    pe kes copy paste nie huhuhu…. dok mengalir je air mate huhuhu

  2. alahai bro..cam ayat dalam novel pun ada gak..hakikatnya saya memang tak paham hehehehe..tapi ayat tu memang best..ternyata erti sebuah persahabatan.

    ops suem teu ayat2 sendiri tau xmen la cilok dari novel.. niat hati nk jd sasterawan (tp cam xlayak je) pe2 pun ayat semuanya ikhlas dari hati bro buat si dia….

  3. ni mesti tengah teringat zaman muda2 ni kan? zaman dok mengorat sis kan?
    hehehheheh…..

    mne de ngorat la.. xngorat pun..cuma hati bro tertarik dgn sis je.. n pintu hati sis tebruka untuk bro je

  4. hurm so romantika….
    hopefully ikatan yg terbina akn berkekalan hingga ke akhir hayat…..
    aper yg pnting……”KERJASAMA..”(hehehe…termasok wonderpets plak…kihkihkih)
    aper yg pntg jujur n setia….

    nnt jgn lupe ajak sy mkn ns minyak k…
    hehehehe terover ler plaksss…..
    uppsssss sowi…

    romantik ke…ala besa2 je huhuhu insya’lah harap2 gitew la ek huhuhu… walaupun dunia xseindah rupa…

    insya’lah bro akan ajak dtg makan nasi minyak..asalkan masih sudi mendengar rapu rapan bro di teratak buruk ini

  5. haha jiwang karat la bro..tapi sbb tu si dia cair kotmne de jiwang karat la… x

    de mknenye die cair pasl ayat2 bro…bro sikit pun xmenganyat die la… pe2 form hati ke hati… tue yg melekat

  6. Bro..
    memang kewl..

    ayat mcm penulis novel..

    salam Ramadhan…

    cool ke… mne de la…besa2 je… niat hati nk jadi penulsinovel..tppe kan daya… xterdaya… anyway salam ramadhan…

    thank coz sudi jejak ke blog baru bro.. klu leh update la link ke sinie… coz hari2 ade update terbaru

  7. Hoho… cte sama drp blog kak atie, cuma drp perspektif yg berbeza… alahai dua org nih.. sabar jela kn… ehehe…

    wish u all the happiness, and stay together forever… InsyaAllah… Amin… =)

    ops tue mknenye sejiwa without sehati..coz wat dari perspektif yg berbeza… ala elle ken la bersabar dapat abg n akak yg cam nie..

    anyway..thank coz mendoakan kami… erm elle nk kerje x dgn bro n kak atie??

    1. keja ape bro?

      he..23x berminat rupenye… ala kerje besa2 je.. jawatan yg ade
      1- pengapit (dah ade kot)
      2- sambut tertamu (pakai family je)
      3- gift gurl (leh di isi lagik)
      4- tukang basuh pinggan (di alu2 kan)
      5- tukang makan (ops utamakan tetamu dulu ek)

    2. hampagas tol! ehehe…

      maap, kerja yg ditawarkn tu xberminat la… keh3…

      he..23x hampagas ape ek he..23x

      his kamu nie… memilih kerje tul la… habis teu nk jawatan ape ek.. yg bersanding sebelah pengantin lelaki ke he..23x

  8. bro,
    jiwang oo bro ni.
    ahaks.
    tp kan
    yg best nye cara korang ape tw
    korang unique + simple + memahami + cool + funny = best!
    ahaks

    mne de jiwang la huhuhu… cuma menghayati kata hati dan diluahkan dalam penulisan blog je….

    anyway thank..jgn puji lebih2… takut xmenjadi..biar la simple + steady + sempoi = sincerity. semua tue masa zaman memuda dulu..lame sih cite tue

  9. waaaaa….shweet shweet…
    semoga anda berdua bahagia bersama hingga ke hujung nyawa..Insyaallah 🙂

    mne de sweet2 la…besa2 je..pe2 thank coz doakan huhuhuhu

  10. ala…xphm jgk..kisah pasal ap ni?
    hik3

    nie kisah yg tercatit dalam buku sejarah he..23x tipu je… just sastera usang dalamkehidupan fana tanpa kegituan dan tanpa kepersisan he..23x (pe yg bro ngarut nie) ala cite zaman2 memuda dulu je…

  11. pehh.. jiwang la baca entry ni..

    he…23x jiwang2 besa je nie… xde pe2 sgt la… cuma menyampaikan isi hati pada seseorg yg betul2 memahami makna tersirat di dalam entry ini

  12. huhu…aku semakin tidak paham dgn status anda berdua…erm…ayat2 yg sempoi…cam flashback kisah aku plak…n yet i’m happy with my school mate lover beserta dgn my cute little gurl..SYUKUR ALHAMDULILLAH… =D neway, hope 4 da best ye incik abg..

    ps/ tringat stpm aku…knape sejarah leh kantoi?! hak hak!!

    status ape ek??? just nk tahu je huhuhuu mmg flashback pun..tp xde pulak nk samakan dengan cerita mu… mybe lebih kurang je kan.. (tp copyright masih pada kami)

    ayat yg sempoi2 ek… (niat hati nk jd novelist…) tgu je la… kantoi sejarah ke…?? teman kantoi fizik je… (trial ok.. yg betul2 dpt F pulak) mintak ampun ya cikgu huhuu

  13. amboi2 pakat buat blog baru eh laki bini ni..huhuhu nak pegang tgn ‘dia’ gak=(

    ops xleh huhuhu… bukan senang tau nk dpt pegang he..23x (sebenarnye bukan pegang tp beri kekuatan..tue je) yup pakat nk mulakan kehidupan baru

  14. status anda bedue -> br nk becinte/tgh hangat becinte/diambang perkahwinan/membe2 skepale je/bencite (sila potong mane x bekenaan)

    Yes! korang mmg copyright je..sbb ‘We (ajeeb&hani) r da Pioneer’
    MUAHAHAHAHAHAHA!!!!

    oh nak tahu status kami ek…. biarkan rahsia he…23x akak rase pe ek….
    1- nak bercinta semula
    2- bikin hangat balik cinta ini
    3- nk khwin tp xnampak ambangnya
    4- member sekepale tue sememangnya
    5- bencinta pun ya jugak

  15. Hmm……. kak tie tak faham, tapi…. akan buat2 faham, hehehe….. susah betul nak feeling ni sejak jadi mokcik, hihi..

    .he..23x sian kak tie xfaham ek… xleh nk wat ayat direct la… cuma cerita di antara cerita… yg di susun menjadi kisah hnya untuk dirinya dan diriku he..23x

  16. uhuuu…bro framestone sdg mlayan perasaan kah??

    he…23x melayan perasaan ke?? mne de la…just meluahkan isi hati je… yg mungkin mengingatkan seseorang mengenai perasaan bro he..23x

  17. framestone,

    larrrr…. mana kesudahan citer… tak lengkap tu. hehe… huhu.. tak leh jadi penulis skrip lagi ni …

    kate cite cam Shakespeare so ending kne fikir2 sendiri la kan kak he..23x

  18. how…sweet…huhuu
    jiwang gak bro ni…

    sweet ke… mne de la..besa2 je… asam garam kan…. tang mne manisnya he..23x jiwang xselalu..cuma klu terjiwang tue.. ramai yg terjeles2..so senyap2 sudah he..23x

  19. sape yg jeles tu yer..kekekke

    sape yang jeles ek…. xlen xbukan mereka yang membuang ku dari hidup mereka.. tanpa mereka ketahui diriku lebih baik dari yg mereka ada sekarang.. biar la diri ku berdiri disebelah mereka yang menghargai kehadiran ku

  20. smart la blog baru ni, cemana ya kalau saya pon nak buat blog macam ni..

    boleh je… pakai blogspot pun boleh..just cari template yg menarik je…

    cam bro pakai hosting sendiri n domain sendiri..total dalm rm100 setahun… tp agak payah sikit nk pasang cpanel n edit sikit la… if pandai css sure xde probnye… nie pun mintak member pasangkan huhuhu..

    tang template nie pun terjumep xsengaja sebenranye…tgk cam menarik je..so pakai je la kan

  21. i agree with qayzaren statement..
    ‘we never notices until we loss it’ n sOmetimes da One that we lOve will turn Out 2 be da One who hurt us da mOst, n sOmetimes da One that we never realise, will turn Out tO be da One dat lOve us da mOst! ^_-

    ohhh ok

  22. eh sangat syahdu ah.
    tp xckup lagi.
    kakakakaka~ suke ati je yaya ni.
    amin.
    doakan yg terbaik sangat =)

    suka dgr org bahagia bagaikan nak bahagia begitu jua sampai mati.

    syahdu ek…. malas nk syahdu2 nnt ade org curi bnde nie..ade copyright coz just happen dekat bro je.. mse dulu la kan.. harap2 xde la masalah ek

  23. Saspen betul tajuk entri nih.. =.=”

    mana de suspen pun he..23x besa2 je… just kisah sejarah yg xde dalam buku sejarah je.. nk mengibau kembali kisah2 mude rumaje dulu

    anyway thank coz sudi jejak ke teratak hamba

Leave a Reply

Top